zondag 23 oktober 2022

Vind waarde op de kruising van rij en kolom

De titel van dit blog had ook kunnen zijn "De formule-spatie" maar daar wordt waarschijnlijk weinig op gezocht. Toch is die spatie het bijzondere van dit blog.
Een niet erg bekend onderdeel in de Excel-formules is de spatie. Maar met die spatie kan eenvoudig de waarde opgezocht worden van een specifieke cel.
Voor dit voorbeeld is een klein gebied gevuld met waarden, maar dit geldt uiteraard ook voor een groot gebied. En het werkt ook met tekst.


Als je in cel G1 de waarde wilt weten van cel D6, dan kun je uiteraard de formule: =D6 gebruiken. Maar je kunt ook de formule: =6:6 D:D of =D:D 6:6 gebruiken.
En wil je meerdere waarden bij elkaar optellen dan kun je dit met de SOM-functie doen waarbij je meerdere rijen en/of kolommen kunt kiezen. Dus de formule =SOM(6:8 D:E) levert zo de waarde 380 op.


Maar je kunt dit ook iets dynamischer maken door de titels van de rijen en kolommen te laten kiezen door de gebruiker. Door een filmpje van Benham Tirabadi op Youtube werd ik op het idee gebracht om dit onderwerp hier te vermelden.
Allereerst heb ik in kolom A de maanden vermeld en op rij 1 de namen van personen.


Daarna heb ik het gebied geselecteerd en via het Formules-lint geklikt op de button "Maken o.b.v. selectie". Hierna wordt het scherm "Namen maken van selectie" geopend en automatisch staat het vinkje voor "Bovenste rij" en "Linkerkolom" al aangevinkt. Klik op OK en Excel maakt voor elke rij en voor elke kolom een naam aan op basis van deze gegevens. Let even op dat er in de eerste kolom en de eerste rij niet dezelfde teksten staan want dan gaat het niet werken.
Met deze namen werkt nu de volgende formule ook: =Piet Mei

Nog mooier wordt het voor de gebruiker met behulp van Gegevensvalidatie. Cel H1 is gekoppelde aan het gebied met de maanden en cel H2 is gekoppeld aan het gebiede met de namen.



Omdat de formule niet rechtstreeks kan rekenen met de waarden die in deze twee cellen staan, moet er gebruik gemaakt worden van de Indirect-functie. Als je in cel H4 de formule =INDIRECT(H1) INDIRECT(H2) invult, dan kan de gebruiker eenvoudig de antwoorden vinden door zelf een willekeurige naam en/of maand uit de keuzelijsten te kiezen.

En dat allemaal door gebruik te maken van de spatie.