maandag 15 april 2024

Dubbele gegevens in een bereik markeren

 

Excel beschikt over de voorwaardelijk opmaak waarmee je opmaak kunt toevoegen aan cellen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is het zelfs mogelijk om hiermee een planningsprogramma te maken (zie mijn projectplanning)
Hierboven staat een lijst met examens, klassen en datums. En er moet gecontroleerd worden of er dubbelingen in zitten.
Bij de voorwaardelijke opmaak kun je kiezen voor dubbelen (Start > Voorwaardelijke opmaak > Markeringsregels voor cellen > Dubbele waarden). Maar daarbij kijkt Excel alleen naar de gegevens in een kolom en niet naar de gegevens die in drie kolommen gelijk zijn.

Met een mooie formule is het toch mogelijk om de gegevens over meerdere kolommen te vergelijken. 
Selecteer eerst het bereik van B2 t/m D11. Cel B2 is dan de actieve cel in het geselecteerde bereik.
Selecteer Start > Voorwaardelijke opmaak > Nieuwe regel > Een formule gebruiken om te bepalen welke cellen worden opgemaakt.
Vul de volgende formule in:

=AANTALLEN.ALS($B$2:$B$11;$B2;$C$2:$C$11;$C2;$D$2:$D$11;$D2)>1

De formule controleert of de gegevens in de kolommen B t/m D op een bepaalde rij meer dan 1x voor komen in het bereik B2:D11. Zo ja, dan wordt de achtergrond ingekleurd.
Bij het aanmaken van deze formule wordt de formule gemaakt op basis van de gegevens die voor cel B2 gaan gelden. Deze formule wordt dan naar onderen en naar rechts gekopieerd in het geselecteerde gebied. 
Als je geen gebruik zou maken van de $-tekens dan zou de formule steeds naar een ander gebied kijken.
(De formule in cel B3 zou dan de gegevens controleren in het gebied B3:B12 en de formule in cel C2 zou dan de gegevens controleren in de kolom C, D en E.)
Let er daarom goed op welke cellen/bereiken (deels) absoluut moeten worden gemaakt m.b.v. het $-teken.