zondag 10 december 2017

Aantal formules per gebied

Hoeveel formules staan er in een gebied? En waar staan ze?
Dit is een combinatie van twee dingen die je in Excel snel kunt opvragen. Het aantal kun je berekenen met een formule en welke cellen een formule bevatten kun je opvragen met GaNaar-Speciaal.



Aantal formules in een gebied.

Het aantal formules in een gebied kunnen berekend worden met een formule die ik gevonden heb op de website "How to Excel" van John waar hij deze formule uitlegt in het Engels. Ik ben zo vrij geweest om dit om te zetten naar de nederlandse versie. Dus alle credits gaan naar John.

Stel je hebt een gebied met informatie. In de eerste cel staat de tekst "abc", in de tweede het getal 123, in de derde staat de formule =1/0 wat de foutmelding #DEEL/0! geeft en in de vierde cel staat de formule die het getal 123 met 2 vermenigvuldigd.
Dan kun je in een aantal stappen uitzoeken hoeveel formules in dit gebied staan en  dat leg ik hieronder in stapjes uit.
Allereerst maak je gebruik van de functie =FORMULETEKST(). Deze functie toont de formule of de berekening en geeft een foutmelding #N/B als er in de betreffende cel een tekst of getal staat. In ons voorbeeld zal deze functie bij de eerste twee invoercellen ("abc" en 123) een foutmelding geven, bij de andere twee laat het de formule zien.
Met de functie =ISTEKST() kan van deze formuletekst-formules bepaald worden of het tekst is of niet. Foutmeldingen zijn geen tekst, de rest wel. Dus de eerste twee invoercellen geven met =ISTEKST() als resultaat ONWAAR en de laatste twee WAAR.
WAAR en ONWAAR kunnen met 1 worden vermenigvuldigd om een waarde 1 of 0 te verkrijgen en hiermee krijg je eerst twee nullen en daarna twee enen. En als je dit bij elkaar optelt, dan weet je dat er in het invoergebied twee cellen met een formule staan.
John heeft ontdekt dat hij met een matrix-formule dit allemaal in één cel kunt zetten. De formule wordt dan:
=SOM(1*ISTEKST(FORMULETEKST(gebied)))
Door dit als matrixformule op te slaan (Cntrl+Shift+Enter) verschijnen er accolade-tekens om de formule en wordt het aantal in één cel berekend.

Hieronder een uitsplitsing met de formules in stapjes en in één cel en de hetzelfde met waarden.

Cellen met formule selecteren

Als je weet hoeveel formules er in een gebied staan, dan wil je vaak ook graag weten welke cellen dat dan zijn. Dat kan eenvoudig opgevraagd worden met het GaNaar-Speciaal-scherm. Dit onderdeel zit in het Home-lint in het blok Bewerken onder Zoeken en Selecteren en kan ook worden opgevraagd met de functietoets F5. Als daar kiest voor GaNaar... dan krijg je een pop-up-scherm te zien waarin linksonder op de knop Speciaal...  geklikt kan worden. Daarmee wordt het volgende scherm geopend:
Door hier het selectierondje voor Formules te selecteren kunnen alle formules worden geselecteerd. 
Selecteer daarom eerst het gewenste gebied waarvan je wilt weten of er formules in staan en open dan het Selecteren-speciaal-scherm. Na een klik op de OK-button worden alle cellen met een formule geselecteerd.

En is iets niet duidelijk, stuur dan een berichtje via het contactformulier van mijn website.